miercuri, 31 iulie 2013

Biscuiti sarati cu maia




Biscuiti....

Un aliment pe care spre disperararea mea copiii il iubesc la nebunie si il prefera oricand si in orice cantitate, de aceea nu de putine ori am promis ca ma apuc sa-i fac in casa, numai sa nu ii mai vad mancand varianta comerciala, atata de plina de chimicale si saraca in orice ar fi nutritiv sau benefic sanatatii...

De ce am amanat atat de mult sa pun in practica promisiunea nu as putea spune, cert este ca se fac atat de usor si se mananca atat de repede, incat imi pare tare rau ca nu i-am desoperit mai inainte, insa cu certitudine ma voi ocupa sa imbunatatesc reteta pentru a obtine si varianta lor dulce la fel de buna ca si cea sarata!


Povestea incepe cam asa: intr-o buna zi, aflandu-ma in fata unui borcan plin cu maia de faina integrala ramas dupa o hranire abundenta a maialelor din dotare si a unei retete gasite la intamplare pe Internet ( pe care mai apoi am modificat-o dramatic...), am decis ca nu imi ramane altceva de facut decat sa incerc marea cu degetul si sa ma apuc de facut biscuiti ...

Ingredientele nu sunt multe:
  • 390 g maia innmultita, gata pentru a fi folosita (reteta pentru a o obtine o gasiti aici)
  • 210 g faina Terra Natura (50% alba , 50% integrala si faina si maia-ua)
  • 90 g unt de cocos
  • 14 g sare 
Amestecam totul mai putin sarea si lasam 30 de minute sa se desfasoare autoliza, dupa care adaugam si sarea si framantam sa se incorporeze bine.

Lasam aluatul la dospit aproximativ 8 ore la temperatura camerei , timp in care isi va dubla volumul si va deveni pufos si elastic.

Nu ne mai ramane decat sa rupem bucatele si sa le intindem cat mai fin direct in tava ca pe o foaie de placinta , sa taiem patratelele si sa le introducem in cuptorul incins la 180°C timp de 15 min.

Acum ca am terminat de copt , capitol la care trebuie sa va innarmati cu muuulta rabdare, trimit postarea  Anei Maria spre a participa luna acesta la spectacolul Provocarii Dulcei Romanii care ne-a invitat atat de simplu sa gatim vegetarian!





14 comentarii:

  1. Parece Delicioso e Super Crocante :0)
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Si bine ai facut ca te-ai apucat !! Au iesit grozavi !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte buna reteta, felicitari!Eu am facut azi varianta dulce a biscuitilor adaugand la aluat pasta de curmale, 2 mere razuite, stafide si scortisoara, rezultatul un deliciu!Multumesc pentru reteta si spor la treaba in continuare. A si aluatul meu a dospit in 1h 30min.

    RăspundețiȘtergere
  4. Biscuitii arata infernal...de buni! Dar cu reteta m-ai pierdut pe traseu. Habar n-am care-i treaba cu maiaua si nici nu stiu ce este aceea decat vag si la modul de teorie. Da, asa sunt copiii. Si al meu mananca multi biscuiti si, culmea, ii prefera pe cei sarati cu arome de usturoi, branza, ardei. Tin minte ca bunica-mea si mama faceau niste biscuiti , ceva asemanatorsi cu piscoturile. Erau excelenti, poate ma apuc si eu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos!
      Despre maia si cum se poate obtine de la 0 propria cultura am scris in acest articol:
      http://www.simplusibun.ro/2012/11/am-maiaua-mea.html
      Spor la treaba! Astept cu drag intrebari!
      Daiana

      Ștergere
  5. Intrebare: daca inlocuiesc cu ulei de masline (fiindca am incercat cu ulei de cocos si la cei sarati nu imi place gustul), pastrez proportiile? Am incercat o varianta cu ulei de masline si mi-au iesit mult mai fragezi decat cei cu unt de cocos, si ii prefer mai crocanti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reteta este cu unt de cocos, untul este diferit de uleiul de cocos fiind mai consistent, si avand calitatea unui gust neutru, de aceea recomandarea mea ar fi sa incerci mai intai cu unt de cocos sau daca nu, cu unt obisnuit.
      Cu siguranta se pot face si cu ulei de masline, e ok daca pastrezi proportiile, dar imi este greu sa iti spun fara sa incerc, daca poti pastra si acelasi gramaj la ulei ca si la unt.
      Spor la treaba si te astept cu drag sa-mi spui cum au iesit!

      Ștergere
    2. Am înlocuit eu untul de cocoș din rețetă cu ulei de măsline în aceleași proporții și a ieșit super!

      Ștergere
    3. Ma bucur din suflet, felicitari!

      Ștergere
  6. Maiaua am pastrat-o in frigider hranind-o la o saptamana. Pot s-o folosesc imediat ce am scos-o din frigider sau trebuie sa o hranesc mai intai ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Direct din frigider daca ati hranit-o si ati pus-o imediat la loc in frigider ca sa se activeze acolo lent.

      Ștergere