vineri, 19 octombrie 2012

Orechiette con vongole


Multe cadouri ne face marea...iar vongolele sunt printre ele, preferatele mele!
Ideal este sa le gatim cand suntem la malul marii...cum insa doar putini dintre noi au norocul sa faca asta zilnic, ar trebui sa vorbim inainte putin despre scoici ...



De aceea cand cumparati scoici sunt cateva principii care trebuiesc cunoscute:
- in primul rand verificati provenienta, data cand au fost ambalate, data expirarii.
- cel mai bine este sa le luati chiar in ziua cand ajung la magazin...asa ca sfatul meu este sa va imprieteniti putin cu vanzatorul de la raionul de peste , in asa fel incat , sa va dea intotdeauna informatii corecte
- scoicile proaspete sunt de obicei inchise
- sunt lucioase si hidratate
- au miros placut de "mare"

Am observat ca lumea are o usoara teama in ceea ce priveste scoicile...si fructele de mare in general. Eu pot sa va spun cu mana pe inima :) ca la noi in casa sunt nelipsite...le gatim aproape saptamanal...de ani de zile...si cu toate acestea nu am avut niciodata vreun incident neplacut.
Asa ca , putem sa ii dam bataie...

Pentru 4 persoane avem nevoie de :

  • 1 kg. vongole
  • 500 g. de orechiette grano duro*
  • 3 fire de usturoi verde ( sau 3-4 catei de usturoi )
  • 150 ml. smantana proaspata de gatit
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 50 ml. vin alb de calitate
  • sare si piper proaspat macinat
* este foarte important atat tipul ( forma ) pastelor folosite , deoarece daca nu sunt suficient de mici ele nu se vor amesteca bine cu scoicile...cat si faptul ca sunt de "grano duro" ceea ce inseamna ca vor fierbe timp indelungat ( aprox.12 min. ) si vor lasa mult amidon in apa , care va contribui in final la " legarea" sosului.

In imagini mai apare si niste leurda...atunci cand am facut fotografiile era plin sezon , asa ca am adaugat si niste leurda pentru a le da mai multa culoare...

Este foarte important sa punem vongolele intr-un castron mare cu apa in care am aruncat o mana buna de sare, cu 1-2 ore inainte de a le prepara. Vongolele au mult nisip...datorita apei sarate se vor deschide si vor arunca nisipul afara , iar in felul acesta le vom putea spala mai bine. Inainte de preparare le spalam in mai multe ape si le scurgem bine, bine.
Punem la fiert apa pentru paste,  in care am pus o lingurita de sare , iar atunci cand fierbe punem si pastele inauntru . Eu pregatesc scoicile concomitent cu fierberea pastelor in asa fel incat sa fie cam in acelasi timp gata.
Intr-o oala mai adanca punem uleiul de masline pe foc pana se incinge bine , dupa care aruncam vongolele inauntru , amestecam putin si punem capacul pe oala.
Le lasam pe foc cam doua minute dupa care turnam vinul, amestecam din nou si le lasam sa fiarba fara capac pana cand se evapora tot alcoolul.
Punem apoi sare ( atentie cu sarea pentru ca vongolele contin deja ceva sare din apa de mare ) si piper proaspat macinat. In aceasta etapa vongolele ar trebui sa fie deja deschise...asa ca adaugam smantana si usturoiul ( daca folositi catei de usturoi puneti niste patrunjel proaspat tocat pentru a le da culoare exact inainte de a opri focul ) si luam oala de pe foc.
Scurgem pastele de apa ( nu insistati extrem de mult pentru ca lichidul de fierbere va ajuta la legarea sosului de scoici) , le amestecam cu scoicile si le mai punem pe foc pentru 1 minut.

Si de acolo...direct in farfurie...

Eu am un principiu de la care nu ma abat...toata lumea trebuie sa fie la masa cand se gatesc paste , pentru ca daca ele nu ajung imediat in farfurie isi schimba textura, nu mai sunt  " al dente " deoarece absorb prea mult lichid din sos...practic nu mai sunt ceea ce ar trebui sa fie...si ar fi pacat!








4 comentarii:

  1. Complimente ,sunt facute ca la carte! Ce pofta...ador pasta cu fructe de mare!
    ciao!

    RăspundețiȘtergere
  2. ara minunat si cred ca sunt tare delicioaseeeee, o sa incerc si eu, deja imi ploua in gura de pofta

    RăspundețiȘtergere
  3. Anumite fructe de mare nu le manînc nici eu, de teama ca ma sufoc :D (alergie), dar le prepar sotului meu, care ar trai doar din fructe de mare în toate combinatiile :D

    RăspundețiȘtergere
  4. O bunatate! Imi plat fructele de mare fara nici un fel de discriminare si ma gucur de ele de cate ori am ocazia. Dar exact astea mici din reteta asta nu am incercat niciodata! Arata super.. trebuie sa rectific lipsa asta :)

    RăspundețiȘtergere