duminică, 16 octombrie 2016

Gogosi bio cu maia de World Bread Day 2016



Hmmm dragilor, a cam trecut ceva vreme de cand nu am mai avut ragazul sa povestim, nu stiu daca voi ne-ati simtit lipsa, insa noua tare ne-a fost dor de voi, de timpul petrecut pe blog si tare mult mi-am dorit sa treaca perioada agitata de inceput de toamna, sa reintram in programul obisnuit si sa regasim momentele atat de placute impreuna!


Sa nu va imaginati ca nu am gatit sau nu am fotografiat in lunga perioada de cand nu ne-am auzit, dimpotriva am gatit la greu, am experimentat o gramada de lucruri noi si v-am pregatit o gramada de surprize....sssst, dar sa nu mai spuneti la nimeni!

Asa cum bine stiti deja, astazi este o zi foarte importanta, este World Bread Day, ziua in care de mai bine de 10 ani in cuptoarele bloggerilor din intreaga lume (si nu numai)  se coace paine, se sarbatoreste si se povesteste despre acest umil preparat cu gandul la cei mai putin fericiti dintre noi, care sufera inca de foame!

Va invitam deci sa o sarbatorim impreuna, sa fim recunoscatori pentru tot ceea ce avem, pentru faptul ca poate nu am suferit niciodata de foame si sa constientizam ca in lume exista inca saracie, foamete si copii subnutriti...
Cu siguranta nu vom rezolva toate aceste probleme cu o singura paine, insa poate o putem oferi unui vecin, unui om de pe strada care are mai mare nevoie de ea si care cu siguranta va fi rescunoscator pentru aceste gest simplu!

World Bread Day 2016 (October 16)

Din pacate anul trecut nu am avut ragazul sa sarbatorim in mod oficial World Bread Day (desi am facut-o in liniste), insa anul acesta am pregatit o reteta speciala pe care o vom trimite cu cea mai mare placere pentru a se alatura spectacolului gazduit  de Zorra pe  blogul ei, Kochtopf.de si va provocam ca in zilele urmatoare sa o incercati si voi acasa si sa daruiti gogosi celor mai amarati sau saraci din jurul vostru, care au putina nevoie de atentie si hrana!

Inainte de a trece la reteta propriu zisa, trebuie sa mai fac cateva precizari...desi nu suntem fani ai mancarurilor prajite si am incercat zadarnic sa inlocuim prajirea cu coacerea in cuptor (care nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor) aceasta varianta de desert ne-a cucerit de la prima degustare, pentru ca trebuie sa va previn, gustul nu are absolut nimic in comun cu cel al gogosilor dospite cu drojdie!

Pentru ca reteta este 100% originala si imi apartine in totalitate va invit, pastrand drepturile de autor, sa o pregatim impreuna!
Ingredientele sunt calculate pentru aproximativ 60 de gogosi, insa daca aveti nevoie de cantitati mai mai mici, puteti sa impartiti la 2 , la 3 sau la 4 cantitatile, in functie de dorinte:



  • 250 g. maia bio bine crescuta
  • 850 g. faina alba bio Terra Natura
  • 2 oua bio sau de casa
  • 200 g. lapte
  • 150 g. apa
  • 70 g. zahar brut
  • 5 g. sare de Himalaya
  • 25 g. ulei de masline 
  • suficient ulei de rapita pentru prajit
Procedura este una destul de simpla, timpul de lucru fiind foarte restarns, iar cel de asteptare destul de lung (in jur de 5-7 ore in functie de temperatura).


1. Incepem prin a amesteca maiaua, ouale, faina, apa si laptele framantand pana obtinem un aluat omogen.
2. Lasam aluatul acoperit cu o folie de plastic in vasul unde l-am framantat, 30 de min. pentru autoliza.
3. Adaugam zaharul, sarea si uleiul si framantam din nou pana se dizolva si incorporeaza.
4. In urmatoarele 2 ore executam 2-3 impaturiri (SF-uri) in vas, intre care lasam aluatul acoperit in vas.
5. In urmatoarele 3-5 ore lasam aluatul acoperit la dospit pana isi dubleaza volumul si este gata de copt.


6. Il rasturnam pe masa usor infainata si cu miscari blande il intindem pana obtinem o grosime uniforma de aprox. 1 cm.





7. Incingem uleiiö bine de tot intr-un recipient cat mai larg (eu folosesc o oala de fonta in acest scop) si decupam  cu ajutorul unei forme, patrate in cazul meu, bucatelele de aluat pe care le punem cu grija in uleilul incins. In contact cu uleiul, vor exploda pur si simplu , dar le prajim mai intai pe o parte apoi pe cealalata urmand sa le lasam la racit pe o tava tapetata cu hartie de bucatarie.


Et voila! Pofta buna sa aveti!


In continuare va invitam cu drag sa vizitam impreuna prietenii bloggerii romani care au sarbatorit anul acesta alaturi de noi si bloggeri din intreaga lume,  Ziua Mondiala a Painii!

Lucian Gavrilă-Food and beyond... : http://luciangavrila.ro/sarbatorile...
Camelia Croitor-Din dragoste pentru bucatarie : https://kmy50rynn.blogspot.ro/2016/...







8 comentarii:

  1. Bună dimineața. Am incercat această rețetă și a ieșit excelent. Am respectat întocmai ingredientele din rețetă. După gustul meu ar mai fi trebuit să pun și câteva arome.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte faina reteta. Multumesc. Eu am pus mai mult lichid, apa si lapte deoarece cred ca faina mea a fost mai uscată. Maiaua e hidratare 100%? Eu asa am considerat-o. Imi place ca nu are ingrediente sintetice, gen arome si alte chestii artificiale care sunt folosite in multe rețete de pe net. Mulțumesc inca odată.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună ziua! Ma tentează aceasta rețetă și as dori sa va intreb: la ce spuneți maia bine crescuta? Eu hrănesc de 3 săptămâni o maia, aceasta maia ar fi acel discard. Va rog sa mi dați și mie niște detalii cum pot folosi acel discard, dacă îl pot folosi pt gogoși. Mii de multumiri!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună ziua,din experienta dvs de ce îmi iese pâinea umeda și acrisoara,uneori.Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere