luni, 12 martie 2012

Papardelle cu zucchini si hribi


 




























Ingrediente pentru 4 portii:

  • 250 gr. papardelle de calitate
  • 2 zucchini medii
  • 2 catei de usturoi
  • 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 150 ml de bulion de rosii ( facut in casa ) sau rosii maruntite in conserva - va recomand sa cumparati Nostia Geschalte Tomaten de la Lidl , dupa parerea mea sunt cele mai gustoase conserve de rosii de pe piata romanesca ( in extrasezon , la mancarurile care contin rosii , cel mai bine este sa folosim fie rosii in conserva facute in casa, fie cumparate , deoarece rosiile cumparate in afara sezonului din magazine sau piete nu au nici un gust ).
  • 400 gr. hribi congelati sau echivalentul ( 40 gr. ) de hribi deshidratati ( in acest caz lasati-i sa stea in apa calda timp de cel putin 2 ore inainte de preparare ) si  bineinteles in sezonul hribilor puteti incerca si cu hribi proaspeti. 
  • 50 ml smantana dulce de gatit
  • sare si piper
  • putin cimbru

Se pun la fiert 2 l de apa cu o lingurita cu varf de sare pentru paste.

Pregatim zucchini:




























Ii taiem in felul urmator:























































Pregatim sosul de hribi. Punem pe foc o tigaie mai adanca cu putin ulei de masline si un catel de usturoi.

































Cand devine maroniu , scoatem usturoiul din ulei si punem hribii , cateva minute pana lasa putina zeama, apoi adaugam bulionul de rosii ( sau rosiile maruntite ) , cimbru , sare si piper . Amestecul se lasa sa fiarba la foc mic 15-20 de minute.La sfarsit adaugam cateva linguri de smantana dulce si luam sosul de hribi de pe foc.




























Acum punem zuchinii la fiert ( fie in abur fie direct in apa clocotita ) pentru 4-5 minute pana cand devin flexibili . Ii scoatem afara si ii clatim din abundenta cu apa rece pentru a-si mentine textura si culoarea.
In acelasi timp fierbem si pastele . Pastele si zuchinii trebuie sa fie gata cam in acelasi timp.

Intotdeauna cand gatiti paste trebuie sa tineti cont ca tempo-ul este esential . Din mometul in care pastele sunt fierte" al dente" si scurgeti apa de pe ele  , trebuie sosul si celelate ingrediente cum sunt in cazul de fata zuchinii  sa fie gata de asamblare in asa fel incit sa nu dureze mai mult de cateva minute pana cand pastele ajung in farfurie. In caz contrar pastele vor absorbi o parte din lichidul sosului ( salsa cum spun italienii ), isi vor pierde consistenta "al dente" si in acelasi timp vor deveni prea uscate.

Cu toate ca in general retetele de paste sunt simple ( ca de altfel intreaga bucatarie italiana ) , in putine locuri se mananca paste bune . De ce ?.... Pentru ca diferenta o fac ca de obicei detaliile.
Dar despre asta va voi vorbi cu alta ocazie...

Pana atunci... un po di parmigiano sopra, e Bon Appetito !

Pentru a va usura munca va oferim si varianta video a retetei, multumim Unitatii Speciale de Bucate pentru filmare!



"Papardelle con zucchine e salsa di funghi porcini"






6 comentarii:

  1. O reteta grozava si testata !!! ;) Multumesc !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare placere, ma bucur ca ti-a placut si ai testat-o cu succes!Multumesc si eu ,o zi buna in continuare!

      Ștergere
  2. Vad ca folosesti ulei de masline extravirgin. Eu stiam ca acest tip de ulei este pt folosire la rece, in salate, si ca nu ar fi sanatos folosit pt gatit. Imi plac mult retetele voastre, foarte fina si frumoasa prezentare, mult rafinament. Multumesc, Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult de tot pentru aprecieri,suntem incantati ca va place blogul nostru !
      In ceea ce priveste folosirea uleiului de masline extravirgin la gatit, faptul ca el ar fi toxic la prajit este un mit ( dupa parerea mea inventat de catre producatorii altor tipuri de uleiuri concurente...)! Absolut toate popoarele mediteraneene ( unde se si produce uleiul de masline ) folosesc acest ulei la gatit, ca de altfel si marii bucatari din lume.
      Sunt foarte multe voci care spun ca este de fapt cel mai sanatos ulei pentru prajit din cauza punctului de fum foarte ridicat http://it.wikipedia.org/wiki/Frittura
      Faptul ca este extras la rece este un mare avantaj si nu ii limiteaza utilizarile,dimpotriva...dar cel mai important lucru este sa nu il folositi decat o singura data !
      Eu pun foarte putin ulei in tigaie ( cu cat este mai buna tigaia , cu atat timpul va fi mai scurt ) iar apoi cand este gata friptura pun putin ulei crud peste ce am fript ( un "filo di olio " cum spun italienii ) iar acest lucru da preparatului o savoare deosebita !

      Ștergere
  3. Foarte frumos ai surprins oglindirea copacului in pata de ulei! Felicitari pentru blogul vostru rafinat :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim din suflet pentru tot! Copacul este chiar in fata geamului de la bucatarie si se oglindeste in cel mai natural mod cu putinta...imaginea a inspirat pe cineva foarte rapid sa surprida in lipsa copacului ce avea la indemana, mai exact ,hota din dotare...magulitor nu ?...mai ales ca ...dar ramane sa va povestesc eu alta data...

      Ștergere