luni, 28 mai 2012

Tiropitas


Tiropitas- specialitate greceasca... o modalitate excelenta de a pune ceva pe masa cand aveti invitati!

Avem nevoie de:
  • 250 gr. branza feta de capra ( se poate folosi si telemea de capra )
  • 250 gr. branza dulce ( cottage cheese )...eu am folosit tot branza de capra dulce
  • 3 oua de casa
  • 250 gr. unt topit
  • un pachet de foi de placinta ( aluatul grecesc de placinta se numeste Filo...din pacate nu se prea gaseste pe la noi ). In ceea ce priveste foile de placinta eu aleg ( binenteles cand am de ales ) varianta refrigerata si nu cea congelata.
Daca doriti sa aflati cu mai mare exactitate de unde cumpar eu aceste produse nu ezitati sa ma intrebati... va raspund cu cea mai mare placere.


Amestecam branza impreuna cu ouale batute usor intr-un bol.

Ungem cate o foaie cu unt topit, apoi o taiem cu un cutit ascutit in fasii de aprox. 10 cm. latime ca in imaginea de mai jos.


Punem o lingurita de amestec de branza in capatul fiecarei fasii si apoi le impachetam din colt in colt.


Le punem in tava pe o hartie de copt si le mai ungem usor deasupra cu putin unt topit.

Le punem apoi in cuptorul preincalzit initial la 175 °C si le lasam 15-20 minute pana cand prind o minunata culoare brun- aurie.


Merg fantastic cu un sos de marar in care se inmoaie un coltisor inainte de a musca din ele.

Mmmm... un deliciu!














16 comentarii:

  1. Chiar ca un deliciu!
    Foarte reusite fotografiile! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet pentru complimente !Sa ai o zi minunata!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Multumesc frumos,partea bronzata este foarte crocanta...o dupa-amiaza placuta si tie!

      Ștergere
  3. Preparatul , sigur a fost foarte bun , dar pe mine ma innebuneste masa :) , mor de dragul taieturilor de pe ea !! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult de tot, este o masa mica taraneasca de Banat , extrem de simpla, dar solida...care se mai gaseste inca , cred in toate casele de la tara...

      Ștergere
  4. Superbe triunghiuletele! Totul este superb pe blogul asta! Am admirat gradina secreta, din rondul de dimineata, unde puteam sa jur ca am lasat un mesaj, la fel am admirat gradina de pe masa, torturile - La multi ani, Lucas! - ... bucurie si încîntare pentru papila cît si penrtu pupila!

    Salutari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maya draga mea , comentariul tau este primul primit la Rondul de dimineata (o clipa am avut o strangere de inima ca l-am sters poate din greseala , cand am citit comentariul tau, dar m-am linistit...este acolo) , iti multumesc din suflet pentru complimente ,ne onoreaza !Ma bucur mult ca iti face placere sa ne vizitezi si noua ne face mare placere sa trecem pe la tine, iar culmea telepatiei este ca eram exact in acelasi timp fiecare la celalalt acasa...am facut tiramisu dupa reteta ta si a iesit o minune...multumesc frumos ,n-am apucat insa sa fac poze pentru ca a fost totul in mare graba,dar repet procedura si atunci fac si postarea cu link-ul catre tine ca merita din plin!Daiana

      Ștergere
  5. din ce stiu eu "filo" inseamna frunza in greaca iar acest tip de aluat vine de la turci. prin faptul ca sunt multe straturi subtiri se aseamana cu foietajul dar acesta se face altfel.foietajul a evoluat din filo, e oarecum varianta vestica. diferenta dintre foile de placinta grecesti si cele romanesti este prezenta uleiului si otetului alb care dau o finete si o fragezime. dar in principiu e acelasi lucru si se pot substitui.
    si o mica corectie, cred ca e vorba de refrigerat nu refrigiderat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru completari , sunt mai mult decat binevenite, asa este , este una dintre multiplele influente turcesti din bucataria greceasca si nu numai din bucatarie , as putea spune!
      Cat despre greseala de ortografie, a provenit dintr-o varianta initiala a textului in care am scris ca foile se gasesc la frigider, iar pentru ca nu mi-a placut cum suna , am schimbat frigiderul in refrigerat , dar nu am fost atenta (pentru ca eu fac corectiile de text) ca nu am scos din cuvantul initial tot ceea ce trebuia scos ,nu stiu cum se face , desi citesc de fiecare data textul de cateva ori , tot mai imi scapa cate ceva...cred ca din vina citirii fotografice...am modificat deja , multumesc de atentionare!

      Ștergere
    2. hahaha ... chiar nu cred ca trebuie sa explici totul. greseli se intampla oricui.

      Ștergere
    3. Asa e , dar eu sunt intotdeauna adepta recunoasterii greselilor pentru a nu risca sa cad in capcana "perfectiunii"...
      Este foarte bine si sanatos , ca din cand in cand, se fim readusi noi toti cu picioarele pe pamant , de catre cei din jurul nostru...

      Ștergere
    4. Filo, in greaca NU inseamna doar frunza, inseamna si foaie! Si nu vine de la turci
      Si grecii au o cultura foarte veche, poate chiar mai veche decat turcii! Sa nu uitam ca o mare parte a turciei, a fost locuita de greci, cum ar fi izmir(smirni)" istambul(constantinopoli) si multe alte parti, care cu timpul, turcii au izgonit grecii de pe meleagurile lor! O stiu cred foarte bine istoria, data fiind ca sunt casatorita cu grec de foarte multi ani si am invat multe de la soacra.

      Ștergere
  6. Foarte frumos ti-au iesit, doar o singura sugestie, nu se numesc tiropitas, ci tiropita, fara s la urma. Vorbesc greaca ca si limba romana, sper ca nu te superi ptr corectare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine la plural, le poti numi tiropitakia, inseamna placintele mici cu branza(tiri inseamna branza, pita-placinta, pitakia-placintele)

      Ștergere
  7. Buna,De unde cumpărări foile?
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere