duminică, 13 mai 2012

Peticila fara petece...dar cu "indicatii pretioase"!


Cred ca a venit vremea sa clarificam cate ceva despre torturi...asadar sa incepem cu inceputul...
Nu v-ati intrebat niciodata pana acum de ce "pe vremuri " cand se gatea aproape exclusiv in casa si cand prajiturile sau torturile nu lipseau de la orice masa obisnuita in familie, nu se vedeau atatia copii cu greutate ce depaseste limita normala , cat despre adulti sa nici nu mai vorbim...chiar nu v-a trecut niciodata prin minte aceasta intrebare ?

Pornind de la aceasta intrebare sau mai exact de la raspunsul ramas in aer si pe care nu se poate sa nu-l intuiti va propun sa vorbim putin despre ce folosim atunci cand gatim pentru ca nu este suficient sa gatim in casa ci sa invatam cu ce sa gatim.

Nu vreau sa va tin o prelegere complicata despre alimentatia sanatoasa insa mi-as dori din suflet sa imi urmati indemnul de a scoate din retetele pe care le intrebuintati tot ceea ce nu este natural , ma puteti crede pe cuvant ca nu aveti nevoie de nici un fel de adaos chimicalos...ba chiar dimpotriva tortul va fi mult mai bun fara praf de copt sau intaritor pentru frisca...


Ouale ideal ar fi sa fie de casa (dar atentie pe unde se plimba si ce mananca gainile...) sau ecologice, de evitat cele provenite de la gaini crescute in baterie si hranite cu concentrate...mare atentie ca toate aceste lucruri din fericire se regasesc scrise pe ambalaj...

Torturile facute de mine nu au vreun strop de praf de copt in compozitie , si acest lucru se poate vedea cel mai bine la torturile de inceput cand aveam ceva probleme cu tehnica si mai dadeam rateuri la acest capitol insa gustul va asigur ca n-a fost niciodata afectat!


Frisca, putem vorbi toata ziua daca vreti despre acest subiect, dar pe scurt folositi frisca proaspata (din pacate la noi exista numai de la Zuzu acest produs si nu in toate magazinele, trebuie sa o cautati bine...) sub nici o forma inlocuitori de frisca sau varianata vegetala...


In cel mai rau caz puteti folosi din cea UHT dar recomandarea mea este sa o folositi simpla fara zahar sau intaritori si sa o consumati pe loc proaspata , desi daca o bateti bine tine si o zi doua in frigider (important este sa fie batuta la viteza foarte mare , ideal cu un robot cu picior, oricare ar fi el).

Margarina...ar fi extraordinar sa uitati acest cuvant...ideal este sa folositi unt de cea mai buna calitate cu grasime de peste 80%(ma gandesc ca nu doriti sa platiti apa sub forma de unt...) si daca se poate nu sub forma cruda , in creme sau in stratul de sub invelisul de fondant doar in compozitia ce vine la cuptor...


Ciocolata pe care eu o folosesc este neagra cu continut de 70% cacao, ceea ce va recomand si voua sa folositi inclusiv pentru consumul zilnic in casa, veti fi surprinsi daca le veti oferi copiilor o singura varianta de cicolata , aceasta , cat de repede se vor obisnui cu ea si o vor cere,  iar voi veti impusca 2 iepuri deodata, le satisfaceti dorinta de "dulce" oferindu-le varianata recomandata cel mai des de stomatologi si nutritionisti...

Era sa uit , va datorez doua cuvinte despre tort...a fost pentru o petrecere in aer liber in gradina extraordinara a unor prieteni la Cheveresul mare, unde a fost degustat cu o asemenea viteza deopotriva de adulti si copii , ca nici nu am apucat sa imortalizez momentul...si farfuriile deja aratau ca si scoase din masina de spalat !




4 comentarii:

  1. Este foarte frumos si desigur foarte gustos.
    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos,o noapte minunata si tie,cat despre gust este deosebit si mi-as dori sa pot trimite tuturor macar o bucatica spre degustare...n-ar fi rau sa deschidem site-urile ca pe niste dulapuri si sa ne servim cu ce poftim din fiecare...

      Ștergere
  2. Am sa incerc si eu sa nu mai folosesc praful de copt !!!! ;)In rest sunt fata cuminte :)))) , am in ograda gainute si folosesc oua de casa , margarina pot spune ca nici nu mai stiu ce este de cativa ani , iar untul nu lipseste din casa , il folosesc la fff multe preparate si in loc de ulei !! De tort nu mai zic decat ca e superb !!! Faceti minuni , felicitari !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wow extraordinar, ar fi frumos daca cat mai multa lume ar putea face aceste declaratii despre obiceiurile proprii de gatit! Cat despre praful de copt o tehnica buna de amestecat compozitia cu faina face mai mult decat adaugarea lui.Multumesc mult pentru cuvintele frumoase!

      Ștergere